Πρόγραμμα Green Synergy-Πρόγραμμα Green Synergy-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-ΣΥΣΚΕΨΗ Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κου Αλέξη Βαφεάδη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΒΕ Πάφου και τους Βουλευτές της Επαρχίας Πάφου για τα έργα υποδομής-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN

Αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ για την οικονομία λόγω κορωνοϊού

Σε έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ που έγινε σήμερα 20/3/20 με τηλεδιάσκεψη, έγινε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα κατάστασης στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού, των επιπτώσεων της στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους καθώς και του αντίκτυπου που αναμένεται να έχουν τα εξαγγελθέντα μέτρα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Κεντρικής Τράπεζας και αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

 1. Το ΚΕΒΕ καλεί τις επιχειρήσεις μέλη του να προσπαθήσουν, όσο αυτό τους επιτρέπεται από την πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, να διατηρήσουν στην απασχόληση όλο ή σημαντικό μέρος του προσωπικού τους, αξιοποιώντας, όπου είναι δυνατό τα σχέδια της κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή εργασιών.
 2. Η Κυβέρνηση να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουν, παρατείνοντας ή αναστέλλοντας προσωρινά τις προθεσμίες καταβολής διάφορων φορολογιών και εισφορών όπως πχ ΦΠΑ, ΤΚΑ, Ταμείο Συνοχής, ως επίσης και άλλες εισφορές επί του μισθολογίου χωρίς την επιβολή προστίμων και τιμωρητικών μέτρων. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν η σοβαρή υποστελέχωση όλων σχεδόν των δημόσιων υπηρεσιών που αντικειμενικά δυσκολεύει την έγκαιρη αποπληρωμή τους.
 3. Όπως συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα παράτασης των προθεσμιών καταβολής του ΦΠΑ, και όχι μόνο όσες έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο του €1.0 εκ. καθ΄ ότι αυτή την περίοδο όλες ανεξαίρετα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
 4. Να προτείνει όπως, στο παρόν στάδιο, αντί της αρχικής πρότασης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, τη μείωση από 19% σε τουλάχιστον 14% στους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα καύσιμα, τα οποία καταναλώνονται αυτή την δύσκολή περίοδο από το σύνολο του πληθυσμού.
 5. Να προτείνει την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των Ετήσιων Εκθέσεων ΗΕ32 για το 2018 στον Έφορο Εταιρειών μέχρι τις 31.12.2020.
 6. Να ζητήσει από το Κράτος τη μη χρέωση (και κατ΄επέκταση τη μη είσπραξη) του ποσοστού που του αναλογεί από τη Σύμβαση για την ανάθεση του λιμένος Λεμεσού, για όλα τα εξαγωγικά φορτία, για περίοδο 6 μηνών, σε μια κίνηση ενίσχυσης των εξαγωγών.
 7. Όσον αφορά την παροχή πρόσθετης βοήθειας από τις Τράπεζες προς την πραγματική οικονομία το ΚΕΒΕ εισηγείται όπως:
 • Οι τράπεζες προχωρήσουν σε αναστολή καταβολής των δόσεων/τόκων μέχρι το τέλος του 2020, για τους συνεπείς δανειολήπτες στη βάση ορθολογιστικών αξιολογήσεων.
 • Να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων κατά 1 χρόνο για αποπληρωμή των δόσεων/τόκων που θα ανασταλούν λόγω της κατάστασης.
 • Να επισπευθούν οι σχετικές διαδικασίες από πλευράς των τραπεζών ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή διοχέτευση της νέας αυτής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
 • To ΚΕΒΕ θα επανέλθει επί αυτού του θέματος αφού τύχει προηγουμένως λεπτομερούς ενημέρωσης από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
 1. Να παραταθεί η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Intrastat και VIES μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα αντί μέχρι τις 10 όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

 

Δελτίο Τύπου ΕΒΕ | 23.03.2020

 

magnifiercross
X