Πρόγραμμα Green Synergy-Πρόγραμμα Green Synergy-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-ΣΥΣΚΕΨΗ Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κου Αλέξη Βαφεάδη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΒΕ Πάφου και τους Βουλευτές της Επαρχίας Πάφου για τα έργα υποδομής-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN

Ευρεία σύσκεψη Υπουργού Μεταφορών , Επικοινωνιών και Έργων κ.Γιάννη Καρούσου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου

Συνάντηση στα γραφεία του ΕΒΕ Πάφου είχε την Δευτέρα 20.01.2020 ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κος. Γιάννης Καρούσος. Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν το ΕΒΕ Πάφου, ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, η ΕΤΑΠ, βουλευτές της Επαρχίας, η Έπαρχος Πάφου και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Στη συνάντηση ακούστηκαν πολλές προτάσεις, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι πολλές από αυτές θα υλοποιηθούν άμεσα και αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση επιτροπών παρακολούθησης σε όλες τις επαρχίες για να γίνει πιο εύκολο και αποτελεσματικό το έργο του υπουργείου, καθώς και στη στενή συνεργασία με άλλα υπουργεία που εμπλέκονται για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών.

Κύριο θέμα συζήτησης οι διαδικασίες και οι νέες εξελίξεις για την κατασκευή του νέου δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς όπου τονίστηκε η ανάγκη ψήφισης νόμων ενάντια στις προσφυγές για αποφυγή καθυστερήσεων σε έργα δημοσίου συμφέροντος. Όπως τόνισε ο Υπουργός 3,2 εκατομμύρια θα δοθούν για βελτιωτικά έργα στον υφιστάμενο δρόμο και αναμένεται η περιβαλλοντική έγκριση και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί η Β ’φάση του έργου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου  κος. Δημητριάδης αναφέρθηκε  στο δρόμο τουριστικής περιοχής Πάφου- Αεροδρομίου παρά τον ποταμό Έζουσας, στο δρόμο τουριστικής περιοχής Τάφοι των Βασιλέων – Κόλπου των Κοραλλίων ένα αίτημα που χρονίζει από το 1988, αλλά και στη κατασκευή και λειτουργία του δυτικού παρακαμπτήριου Πάφου. Όσον αφορά το δρόμο τουριστικής περιοχής Πάφου- Αεροδρομίου με παρεμβάσεις του ΕΒΕ βρέθηκαν στο σημείο ο Υπουργός Γ. Καρούσος μαζί και με τους υπηρεσιακούς ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πρόβλημα και την επιτακτική ανάγκη της άμεσης υλοποίησης του έργου. Ο κος. Δημητριάδης τόνισε ότι το ΕΒΕΠ θα παραλάβει του όρους εντολής από το Υπουργείο Γεωργίας και θα εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη από το Επιμελητήριο με οδηγίες του Υπουργείου και ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας.

Ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου κ. Μαρίνος Στυλιανού, αναφέρθηκε στη κατασκευή πράσινων γεφυρών, Πράσινων Υποδομών που κατασκευάζονται σε όλη την Ευρώπη και στο κόσμο γενικότερα, στοιχείο το οποίο τα αρμόδια τμήματα δεν είχαν λάβει υπόψιν αφού αναφέρονταν στις συνήθεις γκρί-γέφυρες κατά την διενέργεια των μελετών και τόνισε ότι με τον πράσινο σχεδιασμό των οικο-γεφυρών ξεπερνούνται όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Προς επίρρωση τούτου κατέθεσε στον Υπουργό σχετικό σημείωμα με αποσπάσματα από την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου Natural England (NECR181 | Ιούλιος 2015) αλλά και της έκθεσης της Επιτροπής προς το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ | Βρυξέλλες, 24.5.2019 COM(2019) 236 όπου αναφέρονται τέτοιες υποδομές συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό. Ο Υπουργός Γ. Καρούσος φάνηκε θετικός προς την εφαρμογή της πράσινης υποδομής αναφέροντας μάλιστα και ο ίδιος παράδειγμα που εφάρμοσαν στην Αυστραλία με οικο-γέφυρα για τη διασταύρωση κόκκινων καβουριών σε μια ιδιαίτερα περιβαλλοντική περιοχή. o κος Στυλιανού ζήτησε επίσης από τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει προσδιορισμός της ενάλιας Αρχαιολογίας στο Λιμανάκι της Πάφου με τη χρήση  επιστημονικών μεθόδων όπως Δορυφορικά Συστήματα Προσδιορισμού Θέσης | Βυθομετρία | Τομογράφος υποδομής πυθμένα ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς το περιεχόμενο και το σημείο αναφοράς αφού συχνά η γενικολογία από το τμήμα Αρχαιοτήτων αποτρέπει την όποια ανάπτυξη και βελτίωση στο Λιμενίσκο της Κάτω Πάφου. Ο κος Καρούσος συμφώνησε με το αίτημα και εξήγησε ότι ήδη εντος των ημερών θα υπάρξει σύσκεψη με το τμήμα να προχωρήσει σε μια τέτοια μελέτη και αν δεν διαθέτει τα μέσα τότε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου να υπάρξει κατάληξη επί τούτου.

Επιπλέον στην σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της  ανακαίνισης του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου και το άνοιγμα του Μουσείου. Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ κος. Γιώργος Μάης έκανε λόγο για τις ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και σημείωσε, πως σε όλες τις χώρες μόνο μια μέρα οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί . Εκτίμησε μάλιστα πως ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου πρέπει να παραμένει ανοικτός τα Σαββατοκύριακα για τους επισκέπτες.  Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε την ανάγκη να τεθεί υπό δοκιμασία η ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς μας χώρους όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και εξετάστηκαν και άλλα σοβαρά θέματα όπως το ρυθμιστικό σχέδιο βελτίωσης της Λεωφόρου Ελλάδος χωρίς κτιστή νησίδα, οι νέες συμβάσεις που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες για την Επαρχία Πάφου καθώς επίσης και σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στο Αεροδρόμιο Πάφου. Ο κος Μάης αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης των εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Πάφου και ιδιαίτερα της αίθουσας αναχωρήσεων, τη δημιουργία VIP αίθουσας, τη βελτίωση του κλιματισμού του αερολιμένα της Πάφου και τέθηκε επίσης προς συζήτηση και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα ταξί, η αναρχία που επικρατεί, η ακαλαισθησία και το θέμα της υιοθέτησης ταρίφας.

Τέλος όσον αφορά την προστασία ακτών και δημιουργία παραλιών ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου κος Θάνος Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κυματοθραυστών για την προστασία και βελτίωση των παραλιών από τα μπάνια μέχρι το ξενοδοχείο  Phaethon, θέμα το οποίο βρίσκεται ακόμη στις περιβαλλοντικές αρχές. Τόνισε μάλιστα ότι με τη διάβρωση που παρατηρείται χρόνο με χρόνο τα προβλήματα μεγαλώνουν και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο ο Ιδιωτικός τομέας όσο και το Κράτος θα βρεθούν ενώπιον αδιεξόδου.

Γραφείο Τύπου ΕΒΕΠ

21 Ιανουαρίου 2020

 

 

 

magnifiercross
X