Πρόγραμμα Green Synergy-Πρόγραμμα Green Synergy-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-ΣΥΣΚΕΨΗ Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κου Αλέξη Βαφεάδη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΒΕ Πάφου και τους Βουλευτές της Επαρχίας Πάφου για τα έργα υποδομής-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN

Συνάντηση με Υπουργούς Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Επικοινωνιών & Έργων για το δρόμο Αεροδρομίου – Έζουσας.

Σε ευρεία σύσκεψη παρακάθισε αντιπροσωπεία του ΕΒΕ Πάφου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ κο Αντρέα Δημητριάδη, τον Αντιπρόεδρο κο Γιώργο Μάη και το Γραμματέα/ Διευθυντή κο Μαρίνο Στυλιανού παρουσία και των Βουλευτών Πάφου στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου με τους Υπουργούς Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Επικοινωνιών & Έργων για το δρόμο Αεροδρομίου – Έζουσας. Παρών στη σύσκεψη παρακάθησαν παράγοντες της επαρχίας Πάφου και υπηρεσιακοί λειτουργοί των εμπλεκομένων τμημάτων και υπηρεσιών.

Μετά από παράθεση επιχειρημάτων από μέρους των Υπουργών, ο κος Δημητριάδης δεν αποδέχτηκε τις ενστάσεις της μελέτης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ούτε και την επιχειρηματολογία του Ταμείου Θήρας καθώς τόνισε ότι το έργο σχεδιάστηκε να καταλήγει στο αεροδρόμιο και δεν μπορεί εκ των υστέρων πρόσθετες μελέτες να αποτελούν τροχοπέδη. Διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξει έντονη αντίδραση από τους Φορείς για ενδεχόμενη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου όπως ήταν και η εισήγηση της διϋπουργικής επιτροπής, πράγμα το οποίο το ΕΒΕ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ο Διευθυντής του ΕΒΕ κος Στυλιανού στη δική του επιχειρηματολογία αναφέρθηκε στις ‘Πράσινες Γέφυρες’ όπου όπως υποστήριξε είναι μια πρακτική και μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα παρουσίασε μελέτες με φωτογραφικό υλικό από την Αγγλία και την Ισπανία τις οποίες και παρέδωσε στους Υπουργούς που αιφνιδιάστηκαν με έκπληξη. Υποστήριξε δε ότι έχει την εντύπωση ότι οι τεχνοκράτες που εκπόνησαν τη μελέτη δεν έλαβαν υπόψη τις ‘πράσινες Γέφυρες’ οι οποίες μηδενίζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αφού η τοπιοτέχνηση και άλλες παράμετροι διασφαλίζουν την αειφορία και την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Τέλος συμφωνήθηκε η εκπόνηση νέας μελέτης από πλευράς του Επιμελητηρίου Πάφου η οποία να διεξαχθεί από ανεξάρτητους μελετητές ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα του πορίσματος το οποίο θα γίνει σεβαστό από όλα τα μέρη.

Σύμφωνα με την Υπουργό Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, στόχος της μελέτης είναι να καταδείξει κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το τελευταίο τμήμα του δρόμου μήκους δυο μόλις χιλιομέτρων από την είσοδο του αερολιμένα μέχρι τη δυτική πλευρά του ποταμού της Έζουσας.

Το κομμάτι αυτό που διέρχεται από τον ποταμό της Έζουσας δεν έχει συμπληρωθεί, αφού προβάλλονται εμπόδια κυρίως από την υπηρεσία περιβάλλοντος με αποτέλεσμα όσοι κατευθύνονται από και προς το αεροδρόμιο Πάφου να χρειάζεται να παρακάμπτουν και να οδηγούν γύρω – γύρω, σε μια απόσταση 10 περίπου  χιλιομέτρων, μια απόσταση που θα μπορούσαν να διανύσουν σε ένα λεπτό.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Κάδης, επεσήμανε ότι πρόθεση είναι η λήψη αποφάσεων που θα εξυπηρετούν τους πολίτες, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, το εθνικό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Για το σημείο στον ποταμό της Έζουσας, όπως εξηγήθηκε στην σύσκεψη, υπάρχει σύγκρουση τόσο με το εθνικό δίκαιο όσο και με ευρωπαϊκές οδηγίες.  Ο κ. Καδής δήλωσε ότι θα γίνει εξαντλητική εξέταση κάθε σεναρίου προκειμένου να καταδειχθούν βιώσιμες λύσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, κος Ανδρέας Δημητριάδης, δήλωσε ότι θα αναμένουν την ολοκλήρωση της νέας μελέτης για να δουν τα αποτελέσματα, εκφράζοντας την πίστη ότι και το περιβάλλον μπορεί να διατηρηθεί αλλά και ο δρόμος να γίνει όπως αρχικά σχεδιάσθηκε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

magnifiercross
X