ΤΟ ΕΒΕ ΠΑΦΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗΝ 3η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ | ΑΚΑΜΑΣ -ΜΠΑΛΟΣ”-ΤΟ ΕΒΕ ΠΑΦΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗΝ 3η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ | ΑΚΑΜΑΣ -ΜΠΑΛΟΣ”-Προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για συμμετοχή με κρατικό περίπτερο σε εκθέσεις του εξωτερικού το 2024 / Funding for Trade Fair participation with a state both for 2024-Προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για συμμετοχή με κρατικό περίπτερο σε εκθέσεις του εξωτερικού το 2024 / Funding for Trade Fair participation with a state both for 2024-Προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για συμμετοχή με κρατικό περίπτερο σε εκθέσεις του εξωτερικού το 2024 / Funding for Trade Fair participation with a state both for 2024-Προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για συμμετοχή με κρατικό περίπτερο σε εκθέσεις του εξωτερικού το 2024 / Funding for Trade Fair participation with a state both for 2024-Συνάντηση ΕΒΕ Πάφου με Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κο Πέτρο Ξενοφώντος για προβλήματα και έργα υποδομής που άπτονται του υπουργείου του-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΑΛΜΑΤΙ 2023 - BUSINESS DELEGATION & FORUM Almaty, Kazakhstan 2023 NEW DATES: 20 -23 JUNE 2023-Συνάντηση ΕΒΕ Πάφου με το Επιμελητήριο της Βηθλεέμ /10 Μαΐου, 2023-Συνάντηση ΕΒΕ Πάφου με το Επιμελητήριο της Βηθλεέμ /10 Μαΐου, 2023

Συνοπτική παρουσίαση των αποφάσεων του Eurogroup της 9ης Απριλίου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

To Eπιμελητήριο Πάφου σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ σας παραθέτει πιο κάτω για ενημέρωση σας, μια συνοπτική παρουσίαση των αποφάσεων του Eurogroup της 9 ης Απριλίου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ως επίσης και το τι αυτές σημαίνουν για την Κύπρο:

  1. Το πρώτο μέτρο αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία για ευελιξία και χαλάρωση στους δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι ήταν αρκετά αυστηροί και επέβαλλαν την ύπαρξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εξαγγελθεί και επικυρώθηκε και από το Eurogroup η απόφαση για το πλαίσιο των κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δις. ούτως ώστε να επιτραπεί να δοθούν κρατικές εγγυήσεις υπό μορφή δανεισμού σε επιχειρήσεις όπως είναι το νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  2. Το δεύτερο μέτρο αφορά τη δανειοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους €200 δισ. Συγκεκριμένα αφορά δανειοδότηση επιχειρήσεων μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων των κρατών μελών κατόπιν συμφωνίας με την ΕΤΕπ. Τα κράτη μέλη θέτουν εγγυήσεις. Η Κύπρος έθεσε €50 εκ. εγγυήσεις ούτως ώστε να μπορεί να αντλήσει από αυτό το σχέδιο μέχρι και €400 εκ.
  3. Το τρίτο μέτρο είναι ίσως το πιο σημαντικό και αφορά το ταμείο SURE ύψους €100 δισ. που εισηγήθηκε η Κομισιόν, με εγγυήσεις και πάλι των κρατών μελών. Η Κύπρος έχει θέσει €38 εκ. για εγγυήσεις ούτως ώστε να αντλήσει από αυτό το ταμείο €160 εκ. τα οποία θα διατεθούν σε σχέση με τα προγράμματα στήριξης των εισοδημάτων και των μισθών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
  4. Το τέταρτο μέτρο αφορά αποκλειστικά τα συστήματα υγείας των κρατών μελών. Συγκεκριμένα με την εμπλοκή του ESM εγκρίθηκε πιστωτική γραμμή €240 δισ. ώστε τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν μέχρι και το 2% του ΑΕΠ τους για ενίσχυση των συστημάτων υγείας τους.

Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης το οποίο περιλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγου, τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε συμφωνία Το θέμα αυτό ενδέχεται να εξεταστεί σε βάθος χρόνου.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κος Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι υπό τις περιστάσεις και το χαρακτήρα που έχει η ΕΕ, οι αποφάσεις του Eurogroup κρίνονται ως ικανοποιητικές.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΒΕΠ | 13/04/2020

magnifiercross
X