Το ΕΒΕ Πάφου ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την λήψη προληπτικών μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου

Ενόψει της προβλεπόμενης αυξημένης επιβατικής κίνησης της ερχόμενης τουριστικής περιόδου λόγω και της ανάληψης από την πόλη της Πάφου του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, έχοντας την περσινή δυσάρεστη εμπειρία όπου εκατοντάδες τουρίστες παρέμεναν συνωστισμένοι μέχρι και τρείς ώρες στους κοινόχρηστους χώρους του αεροδρομίου ή δημιουργούσαν τεράστιες ουρές προκειμένου να περάσουν τον έλεγχο διαβατηρίων και να παραδώσουν ή να παραλάβουν τις αποσκευές τους, δημιουργώντας σωρεία παραπόνων επισκεπτών και ταξιδιωτικών πρακτόρων, το ΕΒΕ Πάφου απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, ζητώντας του όπως ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων κατά την φετινή τουριστική περίοδο.

Το Επιμελητήριο Πάφου τόνιζε στην επιστολή του, πως είναι ανάγκη να προχωρήσει το Υπουργείο το συντομότερο δυνατό, στην στελέχωση των ανάλογων τμημάτων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η γρήγορη και απρόσκοπτη ροή των επιβατών στα σημεία ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να αποφευχθεί τυχών δυσφήμιση του τουρισμού της Επαρχίας μας, ειδικά φέτος που τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Πάφο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Αντρέας Μυλωνάς σε απαντητική του επιστολή προς το Επιμελητήριο, αναφέρει πως το Υπουργείο θα ενισχύσει το Κέντρο Ελέγχου Διαβατηρίων με επιπρόσθετο προσωπικό, αλλά και πως θα αναπροσαρμοστεί το ωράριο εργασίας του προσωπικού, στην βάση του πτητικού προγράμματος του αεροδρομίου, ώστε να διασφαλιστεί η γρήγορη και απρόσκοπτη ροή των επιβατών από τα σημεία ελέγχου των ταξιδιωτικών τους εγγράφων. Επιπρόσθετα ο Διευθυντής του Υπουργείου αναφέρει πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι σαρωτές των διαβατηρίων στον τομέα των αφίξεων και αναχωρήσεων έχουν ήδη αντικατασταθεί και πως η ταχύτητα των γραμμών διαδικτύου έχει αναβαθμιστεί ώστε να ολοκληρώνεται γρηγορότερα ο διαβατηριακός έλεγχος, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια για άμεση τεχνική υποστήριξη σε ώρες αιχμής, από τεχνικούς του Τμήματος Πληροφορικής.

Ο κ. Μυλωνάς τέλος υπογραμμίζει πως προγραμματίζεται η κατά προτεραιότητα εγκατάσταση και αξιοποίηση εξειδικευμένων λογισμικών προγραμμάτων για τον δευτερογενή έλεγχο των επιβατών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης δευτερογενούς ελέγχου, για προβληματικές περιπτώσεις επιβατών.

Παράλληλα, μετά και από εισήγηση του Υπουργείου προς την διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Πάφου HERMES AIRPORTS LTD για την λήψη μέτρων με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου, η εταιρεία προγραμματίζει την εγκατάσταση έξι διαδραστικών περιπτέρων (border express kiosks) στο τομέα των αναχωρήσεων για χρήση από υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Επιμελητήριο Πάφου χαιρετίζει τις ενέργειες του Υπουργείου και ζητάει την άμεση επίσπευση των προγραμματιζόμενων ενεργειών από μεριάς τόσο του Υπουργείου όσο και της εταιρείας HERMES, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα παρουσιαστούν ξανά προβλήματα στην λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου.

magnifiercross
X