ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΒΕ Πάφου με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη και την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου για τα έργα υποδομής της Πάφου-Πρόγραμμα Green Synergy-Πρόγραμμα Green Synergy-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-ΣΥΣΚΕΨΗ Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κου Αλέξη Βαφεάδη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΒΕ Πάφου και τους Βουλευτές της Επαρχίας Πάφου για τα έργα υποδομής-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων κου Αλέξη Βαφεάδη στην Πάφο με επιτόπιες επισκέψεις σε έργα υποδομής

Μετά από σχετική πρόσκληση του ΕΒΕ Πάφου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κος Αλέξης Βαφεάδης περιόδευσε στην Πάφο την Τρίτη, 02 Μαΐου 2023 με επιτόπιες επισκέψεις στα υπό εξέλιξη έργα υποδομής που αφορούν το οδικό δίκτυο της Πάφου συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου Γιώργο Μάη, τον Διευθυντή του ΕΒΕ Πάφου Μαρίνο Στυλιανού και λειτουργούς του Υπουργείου του. Ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της Πάφου, στο πλαίσιο δηλώσεων που έγιναν στους δημοσιογράφους.

Ο Υπουργός Μεταφορών, αρχικά επισκέφτηκε το δρόμο πρόσβασης προς το αεροδρόμιο Πάφου από τον Ποταμό Έζουσας και ακολούθως τον παραλιακό δρόμο Χλώρακας – Λέμπας – Κισσόνεργας που αποτελεί προέκταση της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων.

Ο κύριος Βαφεάδης ανέφερε πως για την κυβέρνηση η Πάφος είναι εξαιρετικής σημασίας, προσθέτοντας πως πρόκειται για έργα υποδομής τα οποία αποδίδουν πολλαπλή αξία και πως θα ανταποδώσουν πολλαπλάσια την επένδυση που θα γίνει. Θέλουμε ωστόσο, είπε, «να γίνουν σωστά και με τα λιγότερα προβλήματα». Πρόσθεσε πως ο λόγος της επίσκεψης του στην Πάφο είναι για να έχει ιδία αντίληψη για τους χώρους που θα πρέπει να διέλθουν αυτά τα τμήματα του οδικού δικτύου ώστε να είναι σε θέση, όπως είπε, να ξέρει καλύτερα ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια τα προβλήματα και ακολούθως να βοηθήσει στην υλοποίηση τους.

Ο κ. Βαφεάδης είπε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάφος είναι δεδομένα και επιθυμούν ως Υπουργείο Μεταφορών να εξεύρουν λύσεις και αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς.

Σχετικά για τον δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, για τον σχεδιασμό από το Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς αλλά και το θέμα της όδευσης με τέσσερις λωρίδες, ο κ. Βαφεάδης είπε πως δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, σημειώνοντας ωστόσο πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το έργο «μια ώρα νωρίτερα». Στόχος είναι το έργο να προχωρήσει κανονικά προχωρώντας τις διαδικασίες για την Β’ Φάση που θα καταλήξει στην Πόλη Χρυσοχούς.

Αναφορικά με τον παραλιακό δρόμο Κισσόνεργας – Χλώρακας - Λέμπας ο κ. Βαφεάδης είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα αναβαθμίσει όχι μόνο την λειτουργία της πόλης και την επισκεψιμότητα των χώρων αλλά θα μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα και την οικονομία της Πάφου. Το έργο θα περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας μήκους 8 χιλιομέτρων, κεντρική νησίδα, ποδηλατοδρόμους, πλακόστρωτα, πεζοδρόμια, λωρίδες και χώρους πρασίνου, και παρόδιους χώρους στάθμευσης. Επίσης 7 ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και 8 φωτοελεγχομένες διασταυρώσεις. Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ

Χαρακτήρισε ακόμη όλα τα έργα πολύ σημαντικά θέτοντας και το θέμα της οδικής ασφάλειας τονίζοντας ότι ο δρόμος που αφορά την προέκταση Τάφοι των Βασιλέων μέχρι την Κισσόνεργα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για κατασκευαστικά σχέδια εντός του έτους 2023.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Γιώργος Μάης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή της πρόσκλησης του ΕΒΕ Πάφου από τον κ. Βαφεάδη. Mεταξύ άλλων, ανέφερε πως συζήτησαν με τον Υπουργό Μεταφορών τα θέματα τα οποία εμπόδιζαν μέχρι στιγμής την εξέλιξη και την δρομολόγηση των έργων. Κυρίως αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με το δρόμο πρόσβασης προς το Αεροδρόμιο Πάφου από τον ποταμό της Έζουσας.

Ωστόσο ο κος Μάης τόνισε ότι ως ΕΒΕ Πάφου είμαστε αισιόδοξοι και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε στο τελικό στάδιο να έχουμε την γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την περαιτέρω προώθηση του έργου, αναλαμβάνοντας πλέον το Υπουργείο Μεταφορών το οποίο εν συνεχεία θα προχωρήσει την μελέτη και τον σχεδιασμό του έργου για να μπορεί να προσφοροδοτηθεί και να υλοποιηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Υπουργό, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν γενικότερα τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την επαρχία Πάφου.

Γραφείο Τύπου ΕΒΕΠ

02/05/2023

magnifiercross
X