Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Συμμετοχή του ΕΒΕ Πάφου στην Eναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG EURO-MED “OliveOilMedNet”-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος  Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-ΣΥΣΚΕΨΗ Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κου Αλέξη Βαφεάδη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΒΕ Πάφου και τους Βουλευτές της Επαρχίας Πάφου για τα έργα υποδομής-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-Ενημερωτική Εκδήλωση ΕΒΕ Πάφου | Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κύπρο-DiGiNN-ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ  ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ – ΠΑΦΟΥ ΠΟΛΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ Α’ ΦΑΣΗ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΒΕ ΠΑΦΟΥ 100% ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔ « Adapting to the New HR Era: Σύγχρονες στρατηγικές μετασχηματισμού στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού για βιωσιμότητα των επιχειρήσεων »

Συνέντευξη του Προέδρου του ΕΒΕΠ κ. Γεώργιου Μάη στο StockWatch Cyprus

Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή περαιτέρω καθυστέρηση στην προώθηση του έργου της μαρίνας Πάφου, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Γιώργος Μάης και επικρίνει το Τμήμα Περιβάλλοντος για την αρνητική στάση που τηρεί σε ότι αφορά την όδευση του δρόμου από το αεροδρόμιο Πάφου προς την τουριστική περιοχή.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Μάης εκφράζει ικανοποίηση για την πολύ καλή πορεία του τουρισμού στην επαρχία Πάφου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καλύτερης συνδεσιμότητας του αεροδρομίου Πάφου, τα τελευταία χρόνια.

Παρατηρεί εντούτοις, ότι δεν έχει αναλυθεί το κατά πόσο τα αυξημένα έσοδα που καταγράφει φέτος ο τουρισμός, μπορούν να καλύψουν τη διαφορά που δημιουργείται από την άνοδο των τιμών.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά ενοικίων, που βρίσκονταιι στα ύψη και στην επαρχία Πάφου, εξηγεί γιατί εκτιμά ότι δεν θα διορθωθούν στο άμεσο μέλλον οι τιμές ενοικίων.

Ως νέος πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου καταθέτει τη δυσαρέσκεια του για τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις και καλεί την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να προβληματιστούν για την απουσία στήριξης στο επιχειρείν.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Ερ.: Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Που κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου;

Απ.: Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κρίνονται πολύ ικανοποιητικές. Τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) αναμένεται πως θα ξεπεράσουν το 80% της δυναμικότητας τους με βάση τις διαθέσιμες κλίνες. Η συνδεσιμότητα επίσης στο αεροδρόμιο Πάφου είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων με τον ανάλογο αντίκτυπο και στον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων.

Ερ.: Τα κέντρα αναψυχής και εστιατόρια παραπονιούνται ότι λόγω των ψηλών θερμοκρασιών μειώθηκε η κίνηση στα υποστατικά τους, επίσης οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερο από πέρσι. Ποια η δική σας θέση;

Απ.: Είναι γεγονός ότι οι παρατεταμένες ψηλές θερμοκρασίες έχουν περιορίσει την κίνηση των επισκεπτών στα αστικά κέντρα και κατά συνέπεια, έχει επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό το λιανικό εμπόριο, ο τομέας της εστίασης και των κέντρων αναψυχής.

Δεν νομίζω όμως ότι οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερο από πέρσι, εξάλλου οι επίσημες στατιστικές δείχνουν άνοδο των εσόδων από τον τουρισμό. Αυτό που σίγουρα ισχύει και το οποίο δεν έχει αναλυθεί μέχρι αυτή την στιγμή, είναι κατά πόσο αυτά που ξοδεύουν επιπλέον οι τουρίστες καλύπτουν τη διαφορά που δημιουργείται από την άνοδο των τιμών που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια.

Στο κόκκινο οι τιμές ακινήτων και ενοικίων

Ερ.: Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τι πρέπει να γίνει ώστε να διορθωθούν τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην αγορά ενοικίου;

Απ.: Οι τιμές των ενοικίων όπως συμβαίνει και με τις τιμές των υπόλοιπων αγαθών, καθορίζονται από την προσφορά και την ζήτηση. Εφόσον οι δύο αυτοί παράγοντες, δηλαδή η προσφορά και η ζήτηση, δεν διαφοροποιηθούν τότε τα ενοίκια θα παραμείνουν στα επίπεδα που είναι σήμερα.

Ερ.: Οι τιμές των ακινήτων είτε για αγορά, είτε για  ενοικίαση, που κυμαίνονται σήμερα στην επαρχία Πάφου;

Απ.: Οι τιμές των καινούριων διαμερισμάτων στην επαρχία της Πάφου κυμαίνονται μεταξύ €2500 - €3500 ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα της κατασκευής. Οι τιμές των κατοικιών κυμαίνονται μεταξύ €3000 - €4000 ανά τετραγωνικό μέτρο, επίσης ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα της κατασκευής.

Το ύψος των ενοικίων για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου κυμαίνονται από €350 μέχρι €550 τον μήνα και για διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων από €600 - €900 τον μήνα.

Ερ.: Στην επαρχία Πάφου υπάρχουν σε εξέλιξη έργα τα οποία ενδεχομένως να επιλύσουν το στεγαστικό πρόβλημα της επαρχίας, στο εγγύς μέλλον;

Απ.: Κατά την προσωπική μου άποψη δεν υπάρχουν σε εξέλιξη οικιστικά έργα τα οποία θα προσφέρουν ικανοποιητικό αριθμό κατοικιών για να μπορούμε να πούμε ότι θα επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.

Κράτος και ΚΤ να προβληματιστούν για το επιχειρείν

Ερ.: Ως νέος πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

Απ.: Ως σχετικά νέος πρόεδρος του ΕΒΕΠ, προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει καμιά δυσκολία ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου, ούτε σε επίπεδο συνεννόησης με τους διάφορους φορείς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Οι πραγματικές δυσκολίες που βρίσκουμε μπροστά μας, οι οποίες δυστυχώς δεν ξεπερνιούνται εύκολα, είναι οι δυσκολίες που συναντά καθημερινά ο κάθε πολίτης και οι επιχειρήσεις, που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία και την ανεπάρκεια του κράτους και των θεσμών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του επιχειρείν.

Είμαστε καθημερινά δέκτες παραπόνων και μάρτυρες καταστάσεων που δυστυχώς πολύ απέχουν από αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο κράτος, ψηφιακή μετάβαση, κράτος φιλικό προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις και ούτω καθεξής.

Το τραπεζικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί, δεν μπορεί να συμβάλει στην καλώς νοούμενη ανάπτυξη του τόπου και είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά τις τράπεζες, την Κεντρική Τράπεζα και το ίδιο το κράτος.

Κάθετη διαφωνία με Περιβαλλοντική Αρχή 

Ερ.: Ως επιμελητήριο Πάφου εκφράσατε την αντίθεση σας με τη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής αρχής σχετικά με την ανάπλαση του δρόμου από το αεροδρόμιο προς την τουριστική περιοχή Πάφου – Γεροσκήπου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους;

Απ.: Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αλλά και όλοι οι φορείς της Πάφου εξ’ όσων γνωρίζω, είναι αντίθετοι, αλλά και αναστατωμένοι με τη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής αρχής, σχετικά με το έργο ολοκλήρωσης του δρόμου που συνδέει την Πάφο με το αεροδρόμιο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο σχεδιασμός του έργου προϋπήρχε της ανακήρυξης της περιοχής Natura 2000 και έπρεπε να ληφθεί υπόψη και να είχε διευθετηθεί από τότε όλο το ζήτημα.

Θεωρούμε αδιανόητο να έχει συμπληρωθεί το οδικό δίκτυο από την Χλώρακα μέχρι τον ποταμό της Έζουσας και να υπολείπεται για την ολοκλήρωση του έργου ένα μικρό τμήμα περίπου 2.5 χιλιομέτρων, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι υπερβολικές και μη επαρκώς τεκμηριωμένες.

Όπως και να έχει το ζήτημα, θα αναμένουμε την επίσημη γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, οπότε θα τοποθετηθούμε επί του θέματος με κάθε λεπτομέρεια.

Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω την έκπληξη μου πώς ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και μιλώ για την γνωμοδότηση, έχει διαρρεύσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας και πριν λάβουν γνώση οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Δεν θα επιτρέψουμε άλλο χαμένο χρόνο για μαρίνα

Ερ.: Φαίνεται ότι μετά από πολλές δεκαετίες έχει μπει το νερό στο αυλάκι για το πολυαναμενόμενο έργο της μαρίνας Πάφου. Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι έχει προηγηθεί η λειτουργία μαρίνων στις άλλες επαρχίες;

Απ.: Όπως έχετε αναφέρει, μετά από πολλές δεκαετίες το πολυσυζητημένο θέμα της κατασκευής μαρίνας στην Πάφο παίρνει τον δρόμο του. Να θυμίσω ότι η Πάφος είναι η πρώτη επαρχία που έθεσε το θέμα και την αναγκαιότητα κατασκευής μαρίνας και είναι η τελευταία που δεν έχει υλοποιήσει ακόμα ένα τέτοιο έργο.

Το ΕΒΕΠ, παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη της όλης διαδικασίας και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί άλλος χρόνος.

Το γεγονός ότι έχει προηγηθεί η κατασκευή και η λειτουργία μαρίνων στις υπόλοιπες επαρχίες δεν μας ανησυχεί, γιατί όπως κάθε επαρχία έχει τα δυνατά της σημεία και η Πάφος διαθέτει τα δικά της. Πέραν αυτού το θέμα δεν προσεγγίζεται ανταγωνιστικά. Η ύπαρξη αριθμού μαρίνων σε μια περιοχή, μάλλον λειτουργεί προσθετικά για όλες τις μαρίνες.

Ερ.: Πιστεύετε ότι η μαρίνα Πάφου θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας;

Απ.: Χωρίς αμφιβολία η μαρίνα στην Πάφο θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας, αφού θα προσελκύσει επισκέπτες που ενδιαφέρονται για ναυτικό τουρισμό, ιδιοκτήτες σκαφών που θα καταστήσουν την μαρίνα της Πάφου ως βάση τους και γενικά θα λειτουργήσει εμπλουτιστικά προσθέτοντας στις εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο ντόπιος και ξένος επισκέπτης.

ΠΗΓΗ: StockWatch_Cyprus

magnifiercross
X