Σύσκεψη Ιατρικών Κέντρων & Κλινικών Επαρχίας Πάφου

Σύσκεψη των εκπροσώπων των Ιατρικών Κέντρων και Κλινικών της Επαρχίας Πάφου πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πάφου κ. Ανδρέα Δημητριάδη στα γραφεία του Επιμελητηρίου Πάφου, παρουσία των κύριων Κώστα Γεωργαλλή εκπρόσωπο του ΚΕΒΕ στο ΓεΣΥ, Χρίστο Πετσίδη Διευθυντή Τμήματος Υπηρεσιών ΚΕΒΕ και Ανδρέα Παπακωνσταντίνου Αναπληρωτή Διευθυντή του ΓεΣΥ. Οι ειδικοί επί του ΓεΣΥ ενημέρωσαν τους ενδιαφερομένους σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο, ποια τα προβλήματα υλοποίησης του και γενικότερα όλες τις εξελίξεις όσον αφορά το θέμα.

Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ είναι να ασκηθούν πιέσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας προς την κατεύθυνση του ιατρικού τουρισμού, καθώς και η ενδεχόμενη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα ώστε να ενισχυθεί ο ιατρικός τομέας της Κύπρου.

O κ. Κ. Γεωργαλλής αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση του ιατρικού τομέα της Κύπρου και τόνισε ότι απώτερος σκοπός είναι η εφαρμογή ενός συστήματος Υγείας που να είναι βιώσιμο, οικονομικά συμφέρον, να έχει βάθος χρόνου για να μπορεί να παντρέψει τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα και τέλος να μπορεί να παρέχει καθολική ιατρική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέθεσε τον οδικό χάρτη υλοποίησης του ΓεΣΥ όπως φαίνεται πιο κάτω:

• 2/2016 – Θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια:
1. Νομοσχέδιο ΓεΣΥ (θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά και την ακριβή ημερομηνία εφαρμογής του ΓεΣΥ)
2. Νομοσχέδιο αυτονόμησης Δημόσιων Νοσηλευτηρίων

• 03/2016 – Μετά την έγκριση από την Βουλή θα κατακυρωθεί η προσφορά για το Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ (Διάρκεια ετοιμασίας Συστήματος: 18 μήνες)

• 2016-2018 – Αναγκαίες εργασίες και προετοιμασίες μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ π.χ. διαπραγματεύσεις με παροχής σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και τους όρους των συμβολαίων τους, προετοιμασία επιχειρησιακών διαδικασιών κτλ.

• 02/2018 – Ολοκλήρωση αυτονόμησης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων (2 χρόνια μετά την ημερομηνία έγκρισης του σχετικού νομοσχεδίου).

• 2Ο Εξάμηνο 2018 – Εφαρμογή ΓεΣΥ.

Ο κ. Πετσίδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας κατά τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και τείνει να καταστεί μια από τις κύριες, ειδικές μορφές τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, η παρακολούθηση και η παροχή φροντίδας μετά την θεραπεία αλλά και οι αθέμιτες πρακτικές. Ταυτόχρονα τόνισε προκύπτουν και πολλά οφέλη από την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού όπως η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, η υψηλή ποιότητα ιατρικής και υγειονομική περίθαλψη και οι άμεσες υπηρεσίες. Τέλος ανέφερε ότι στόχος τους είναι η Κύπρος να καταστεί ένας διεθνής αναγνωρισμένος προορισμός για ιατρικό τουρισμό.

Αφού κατατέθηκαν αρκετές εισηγήσεις και προβληματισμοί από τους παρευρισκόμενους, συμφωνήθηκε όπως αφού διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να συζητηθούν τα θέματα.

ΓΕΣΥ 1

magnifiercross
X